L’Etivaz is een klassieke Zwitserse alpine kaas die wordt geproduceerd in berghutten op steenworp afstand van waar de koeien grazen. L’Etivaz AOP is een harde alpine kaas, geproduceerd uit 10 mei – 10 oktober van elk jaar. Gemaakt van de rauwe melk van meer dan 2.800 koeien die grazen 130 Walliser-alpenweiden gelegen tussen 1.000 en 2.000 meter boven de zeespiegel, in een gebied dat zich uitstrekt van de gletsjer van Les Diablerets op 3000m tot aan de wijngaarden aan de rand van het meer van Geneve, die rijk aan wilde bloemen en de kaas zijn kenmerkende smaak geeft. De melk van de avond wordt opgeslagen in bussen tot de volgende ochtend waarna de room er wordt afgeschept(voor de boter). Samen met de verse ochtend melk, wordt de melk boven een houtvuur verwarmt in een gigantische koperen ketel. Na het kaasmaken worden de kazen verplaatst naar speciale L’Etivaz kelders waar de deze verder rijpen(affineren). Door die lange zorgvuldige rijping wordt de smaak versterkt. De kaas heeft hints van wilde bloemen, ‘woodsmoke’, fruit en hazelnoten.
Krachtige bergkaas